Instagram Nasıl Gelişti?

Instagram (IG veya Insta olarak da bilinir), Facebook, Inc.'in sahip olduğu bir foto ve video paylaşım sosyal paylaşım aracıdır. Kevin Systrom ve Mike Krieger tarafından yazılmıştır ve Ekim 2010'da yalnızca Apple'de piyasaya çıkartılmıştır.
Android cihazlar için sürüm, Nisan 2012'de bir buçuk yıl sonra yayınlandı, ardından Kasım 2012'de özellik sınırlı web sitesi arayüzü ve sırasıyla Nisan 2016 ve Ekim 2016'da Windows 8 ve Mobile ve Vista için uygulamalar yayınlandı. Uygulama, kullanıcıların çeşitli filtrelerle düzenlenebilen ve etiketler ve konum bilgileriyle birleşik edilen hizmete fotoğraf ve vidyo yüklemelerine olanak tanır.
Bir üyeliğin gönderileri herkese açık olarak ya da önceden onaylanmış takipçilerle paylaşılabilir. Kullananlar, diğer kullanıcıların paylaştıkarına etiketlere veya konumlara göre göz atabilir ya da popüler içeriğini görüntüleyebilir.
Kullanıcılar fotoğrafları "beğenebilir" ve paylaştıklarını bir yayına eklemek için diğer arkadaşlarını izleyebilirler. Uygulama başlangıçta yalnızca videonun kare (1: 1) en boy oranında gösterilmesine izin verilmesiyle ayarlandı, ancak bu engeller 2015'te kolaylaştırıldı.
Ayrıca, kullananları her birinin 24 saat boyunca erişebilmelerini sağlayan sıralı bir yayına içerik ve video kayıt yüklemelerini sağlayan bir platform oluşturdular. Snapchat ile rekabete girdiler. Ocak 2019'dan itibaren, IG Hikayeler özelliği günlük 500 milyon kişi tarafından kullanılmakta. 2010 yılında piyasaya sürüldükten sonra Instagram mükemmel bir şekilde kullanıcı kazandı; iki ayda bir milyon kayıtlı kişi, yılda 10 milyon ve Mayıs 2019 itibariyle 1 milyar insan Instagram’a katıldı.
Nisan 2012'de Face, hizmeti yaklaşık 1 milyar Amerikan doları tutarında nakit olarak aldı. Ekim 2015 itibariyle, hizmete 40 milyardan fazla müzik yüklendi.
Etkisi ile övülmesine rağmen Instagram, özellikle politika ve arayüz değişiklikleri, sansür iddiaları ve insanlar tarafından yüklenen yasadışı veya|ve|ya da} uygunsuz içerikler bakımından saldırıya konu oldu. 14 Ocak 2019 itibariyle, IG'daki en çok sevilen fotoğraf, bir Kylie Jenner videosunda 18 milyon olan skoru aşmak amacıyla yaratılan @world_record_egg kullanıcısı tarafından yollanan bir yumurtanın resmidir. Bu fotoğrafın şu anda 53+ milyondan fazla beğenisi var.
Tarihçe

Kevin Systrom ve Mike Krieger, çok özellikli HTML5 check-in projesi olan Burbn'u mobil fotoğrafçılık üzerine odaklamayı seçtikleri Instaı, San Francisco'da geliştirmeye başladı.
Krieger'ın konuştuğu gibi, Burbn Foursquare'e çok benzemeye başladı ve ikisi de çok büyüdüğünü fark etti. Burbn daha sonra görsel paylaşmaya daha fazla odaklanmak için değiştirildi.
Instagram kelimesi, anında kamera ve telgrafın kısaltmasından oluşturulmuştur. 5 Mart 2010'da Systrom, Burbn'da çalışırken, Baseline Ventures ve Andreessen Horowitz ile 500.000 dolarlık bir çekirdek desteği kapattı. Josh Riedel şirkete Ekim ayında Kullanıcı Müdürü olarak katıldı, Shayne Sweeney Kasım ayında mühendis olarak katıldı, ve Jessica Zollman Ağustos 2011'de Topluluk Yayıncısı olarak katıldı.
Kevin Systrom, 16 Temmuz 2010'da ilk fotoğrafını IG'ya yükledi. Görsel, Meksika'da ve Systrom'un kız arkadaşının ayağındaki bir köpeği gösteriyor; Fotoğraf, Insta'nın X-PRO2 filtresi kullanılarak efekt verilmiştir. 6 Ekim 2010'da IG iOS uygulaması, App Store'dan resmen yayınlandı. Şubat 2011'de Insta'ın Benchmark Capital, Jack Dorsey, Chris Sacca (Sermaye Fonu aracılığıyla) ve Adam D'Angelo gibi çeşitli yatırımcılar 7 milyon dolar kazandığıno bildirdi.
IG'da 20 milyon dolar değerinde bir anlaşma yapıldı. 3 Nisan 2012'de Insta, Android telefonlar için yayımlandı, ve bir günden az bir sürede bir milyondan fazla indirildi. Wall Street Journal, Mart 2012'de, 500 milyon dolar olduğunu, ertesi ay Instagram, girişim kapitalistlerinden 50 milyon dolar değerinde bir değer kazandırarak değerini 50 milyon dolar’a çıkardı. Joshua Kushner, Insta'ın B Serisi bağış toplama turunda en büyük ikinci girişimciydi ve yatırım şirketi Thrive Capital'in hisselerini Facebook'a sattıktan sonra parasını iki katına çıkarmasına yol açtı.
Aynı ay, Facebook, Insta'ı 1 milyar dolara nakit olarak buradan aldı, şirketi yöneticilerden bağımsız bir şekilde yönetmeyi sürdürmek için bir plan yaptı. Federal Ticaret Komisyonu, 14 Ağustos 2012, ve 22 Ağustos 2012’de anlaşmasını onayladı.
Dava kapandı ve anlaşmanın ilerlemesine izin verildi. 6 Eylül 2012 tarihinde, IG ve Facebook arasındaki anlaşma resmen kapatıldı.
Özellikler ve Araçlar
Orijinal bir video, Instagram tarafından otomatik olarak bir 1:1 oranında kesilir ve üyenin seçimine göre bir filtre eklenir.
Üyeler fotoğraf ve kısa videolar yükleyebilir, diğer üyelerin yayınlarını takip edebilir ve görüntüleri bir konum adıyla bölgesel olarak işaretleyebilir.
Kullanıcılar hesaplarını "özel" olarak ayarlayabilir, böylece yeni takipçilerin isteklerini onaylamalarını ister. Kullanıcılar Instagram hesaplarını diğer sosyal ağ sitelerine bağlayarak yüklenen müziklerini bu sitelerle paylaşmalarını sağlar. Ocak 2011'de Instagram, kullanıcıların hem videolarını hem de birbirlerini keşfetmelerine yardımcı olacak hashtag'leri sundu.
IG, fotoğrafların öne çıkması ve benzer düşünen Instagram kullanıcılarının ilgisini çekmesi için "görsel" gibi genel sözcükleri etiketlemek yerine, kullanıcıları hem belirli hem de alakalı etiketler yapmaya teşvik eder.
Eylül 2011'de, uygulamanın yeni bir sürümünde yeni ve canlı filtreler, anında eğme kaydırma, yüksek çözünürlüklü fotoğraflar, isteğe bağlı kenarlıklar, tek tıklamayla döndürme ve güncellenmiş bir simge bulunuyordu. Ağustos 2015'te Insta, kullanıcıların önceki kare kare gereksinimini ortadan kaldırarak servise tam boyut manzara ve portre içerikleri ve videoları yüklemelerine izin vermeye başladı.
Ağustos 2016'da Insta, kullanıcıların görsel ve "videolar için ekranı yakınlaştırmasını sağlayan bir yakınlaştırma özelliği ekledi. Eylül 2016'da Instagram, daha önce kullanıcıların|üyelerin| coğrafi etiketli içeriklerinin haritasını görmesine olanak sağlayan İçerik Haritalarını kaldırmıştır.
Bir IG sözcüsü, "Fotoğraf Haritası fazla olarak kullanılmadığını, bu yüzden özelliği kaldırmaya ve gelişmiş diğer özelliklere odaklanmaya karar verdik" dedi. Aralık 2016'da Instagram, üyelerin daha sonra görebilmek için videoları kaydetmelerine yarayan bir özellik sundu.
Sık kullanılanlar, app’daki özel bir sayfaya eklenir. Bu özellik, içerik üreticinin kaydedilmiş fotoğrafı farklı koleksiyonlarda düzenlemelerine izin vermek için Nisan 2017’de güncellendi.
Insta KeÅŸfet
Haziran 2012'de IG, popüler gönderileri görüntüleyen ve yakındaki konumlarda|coğrafyalarda} arama yapanlar için Insta uygulaması içinde "Keşfet" i kullanıcılara sundu. Sekme, Haziran 2015’te gündem etiketleri ve yerleri, içerik ve konum arama özelliği içerecek şekilde güncellendi.
Nisan 2016’da Instagram, sekmeye "Might Like You Might" bölümü ekledi, ardından Ağustos’ta konserler, spor oyunları ve diğer canlı etkinliklerden ve yayınlardan videolar içeren bir "Events" kanalı eklendi.
Ardından Ekim ayında Insta Story eklendi. Alan daha sonra IG Canlı içerikleri yayınlanmakta olan Kasım 2016'da tekrar kodlandı. Mayıs 2017'de Insta, bir kez daha yakındaki yerlerden herkese açık Stories içeriğini tanıtmak için Keşfet alanını güncelledi.


Görsel Filtreleri
Instagram, üyelerin görüntülerine uygulayabilecekleri çeşitli fotoğrafik efektler sunar:

Standart: Hiçbir efekt uygulanmamıştır.
19 77: Güneş Kırmızı bir tonla artmış odaklanma, içeriğe pembe, parlak ve soluk bir görünüm verir.
Amaro: Fokus ortada iken, içeriğe ışık ekler.
Brannan: Renk Yoğunluğu ve pozlamayı arttırır ve metalik bir renk tonu ekler.
Earlybird: Fotoğraflara sepya tonu ve ılık koyuluk ile daha eski bir görünüm kazandırır.
Hefe: Yüksek kontrast ve doygunluk, Lo-Fi'ye benzer bir etkiye sahip ancak o kadar dramatik değil.
Hudson: Yüksek gölgeler, serin renk tonu ve soluk merkeziyle renkli bir yanılsama yaratır.
InkWell: Siyah beyaza doğrudan geçiş – fazladan düzenleme yok.
Kelvin: Ona parlak ışıltı vermek için doygunluğu ve sıcaklığı arttırır.
Lo-fi: Doygunluğu kullanarak ve sıcaklığı "uçurmak" yoluyla fotoğrafı zenginleştirir ve güçlü gölgeler ekler.
Mayfair: Sıcak pembe tonu uygular, fotoğraf merkezini aydınlatmak için ince bir vinyet etkisi ve ince siyah bir kenarlık oluşturur.
Nashville: Tonu ısıtır, kontrastı azaltır ve hafif bir pembe renk tonu vermek için pozlamayı arttırır - bu onu antik hissettirir.
Artış: Görselin daha soft ışıklandırılmasıyla görüntüye bir sıcaklık ekler.
Sierra: Solmuş, yumuşak bir görünüm verir.
Sutro: Fotoğraf köşelerini yakar, mor ve kahverengi renklere fokuslanarak parlak noktaları ve tonları önemli ölçüde artırır.
Ekmek kızartma makinesi: Merkezi sıcaklaştırarak görseli eskitir ve etkileyici bir alan ekler.
Valencia: Antik bir tarz vermek için pozlamayı yükselterek ve tonları ısıtarak içeriği sarar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *